dinsdag 27 maart 2012

Tuinevolutie III - 1992

Zo telkens vanuit Brussel naar onze tuin afzakken en iedere keer al die werktuigen en dat zware grasmachien moeten in- en uitladen - dat was ik snel beu geworden.  Dus deden we de aanvraag voor de bouw van een tuinhuis.  Daar zouden we al ons gerief in kwijt kunnen - en daarenboven een schuilplaats hebben tegen hevige lentebuien, of wat verkoelende schaduw vinden in de zomer.  Niks dan voordelen zo'n tuinhuisje!  En met dat groendak er op zou het er schattig uitzien!

 



Eén vierde van het huisje werd voorzien als kippenhok.  Daarom kreeg het twee ingangen, één voor het werkvolk en één voor de kippen.  En naast het huisje kwamen drie compostbakken, uitgevoerd in klassiek-groene tuinraster, elk twee x twee meter groot.  Want we hadden ondertussen wel al ontdekt, dat er heel wat materiaal van zo'n oppervlakte bijeengemaaid werd!  Ze werden strategisch opgesteld tussen moestuin en kippenren.


Maar we knutselden ook een enorme pikniktafel ineen, die een centrale plek in de tuin toebedeeld kreeg.  Net daar, waar de Okkernoot in de toekomst 's middags schaduw zou werpen.





Ondertussen had ik me het ganse vorige jaar een breuk geschoffeld aan het onkruid tussen de haagplantjes.  En er was al zoveel te doen!  Maar daar bracht weerom wat zwarte landbouwplastiek soelaas - over de volledige lengte van de haag werd een smalle strook gelegd.  Spuuglelijk, maar toch wel makkelijk. Niet echt ekologisch, maar nood breekt wet -niet?


Gelukkig boekte ik al mijn eerste biodiverse succesjes: de grote hopen aarde die bij het graven van vijvertje en waterput over waren, werden vroeg in het jaar uitgespreid en ingezaaid.  De ene bult moest een "hoge akker" worden.  En van het zand uit de waterput maakten we een langgerekte bult en die kalkten we stevig in.  's Winters had ik namelijk het uiterst leuke catalogusje van Cruydhoeck uitgeplozen en een waslijst opgesteld van absoluut-te-hebben wilde plantesoortjes, en daar zaten vele kalkminners tussen.




Op het akkertje kwam een mengsel voor akkeronkruiden.
Op de ingekalkte zandhoop kwam een mengsel voor kalkgrasland: Cruydhoeck's "aanvullend bloemrijk mengsel voor schrale, droge, bij voorkeur kalkrijke grond".

En het dak van het tuinhuis werd beplant met vetplantjes (Sedums en Sempervivums), ingezaaid met bieslook en bepoederd met kalk, want ook daar mocht gerust iets kalkgraslandachtig ontstaan.



Akkeronkruiden: Gele ganzebloem, Korenbloem, Kamille

Aan de vijver werd niet verder gegraven, maar in de moerassige laagte die ontstaan was werd het zaadmengsel voor een moerasvegetatie ingezaaid: Cruydhoeck's "mengsel voor natte, min of meer voedselrijke gronden".


bleekgeel: hooiland
bleekgroen: gazon
lichtgroen: struiken
groen: boom
zwartgroen:haag
zwart: landbouwplastiek
beige: akker
lila: kalkgrasland (ook op groendak)
staalblauw: moerasje
rood: akkeronkruidenreservaatje
bruin: constructie
stippen: net geplante kiemplanten van Okkernoot.

Het verhaal gaat verder in 1993
Terug naar het begin? Klik hier voor 1990

4 opmerkingen:

  1. Dat je al die foto's nog weet te vinden vind ik al een prestatie op zich!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik zie dat je het niveauverschil van je bouwplek toch heel creatief oplost. Interessante novelle waaraan je aan 't schrijven bent.

    BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.